Här har jag samlat ett antal program som är kostnadsfria. Det är inte allt man behöver betala för i datorvärlden. Dock kan det vara en bra idé att donera en slant till de program man gillar och har nytta av. Då finns chansen att programmen blir bättre.


 


Mediaprogram


OpenOffice


OpenOffice är som Microsoft Office och kräver inte så stor tillvänjning om man använt Microsofts program. Här finns Word- Excel- PowerPoint- liknande program. Ladda_ner.Fotoprogram


Gimp


Gimp är en motsvarighet till PhotoShop. Jag har använt PhotoShop Elements i många år och detta gör att man är väl inkörd på detta programmet. Det kan vara svårt att växla mellan olika program, men lär man sig Gimp är det ett utmärkt alternativ. Ladda_ner.JpegCrops


JpegCrops använder jag för att anpassa foton till formatet på TV:n och för andra format, för webben eller bildspelet.Anabuilder


Gillar du 3D finns ett bra program Anabuilder där det går att göra bilder för stereo, röd/blåa glasögon och ett antal andra format. Har du inte fått bilderna helt rätt horisontallt och vertikalt finns det automatika funktioner som gör grovjobbet  så bilderna blir bra. Programmet fungerar dåligt i Window7. Stereo Photo Maker funkar bättre (se nedan).Stereo Photo Maker


Detta är ett annat 3D fotoredigeringsprogram som fungerar bättre med Window 7. Stereo Photo Maker har även automatisk grovjustering av stereobilderna detta underlättar redigeringsarbetet.


Picasa


Ett bra program för att hålla koll på alla dina bilder är Picasa, det går att redigera bilderna och tagga.
Program för underhåll av datorn


Malwarebytes'_Anti-Malware

Håller malware och annat skräp borta från datorn.


 ZoneAlarm

En mjukvarubrandvägg som håller ordning på internettrafiken.


Avast

Avast är ett antivirusprogram som jag använt tidigare och som verkar fungera bra. För att programmet skall fungera längre än provtiden måste du registrera dig (kostnadsfritt). Du får då en kod som skall skrivas in. Man måste registrera programmet 1 gång om året. Köper man programmet ingår flera funktioner. Ladda_ner.

AVG

AVG är ett annat antivirusprogram som också fungerar. Ladda_ner.


AD-Aware

AD-Aware kan vara bra att köra någon gång då och då för att ha lite koll på ohyran i datorn.


Belarc


Belarc visar en översikt av mjuk- och hårdvaran som finns i datorn. Det kan vara bra att skriva ut och ha till hands då något strular.


PC-Pitstop

På denna internetsidan kan du testa din dator med OverDrive, kräver registrering. Tidigare gick det att reparera felen också. Nu krävs det att man köper ett program för detta. Ladda_ner.


Backup

När det sedan gäller allt man sparat i datorn så skall det köras backup. Det är något av det viktigaste man skall göra. Har man ingen backup och hårddisken krachad är det kört, ingen data ingen information.

För att säkra bilderna laddar jag ner alla mina bilder i en katalog på C: dessa bilder kan betraktas som råkopior eller negativ. De blir med automatik sorterade i datumkataloger från Photo Elements. Jag kopierar över bilderna till en ny katalog på en annan hårddisk E:, härifrån redigerar jag bilderna. Skulle något hända under redigeringen går jag tillbaka till C: och hämtar råfilen igen.

Med jämna mellanrum kör jag backup på katalogerna i C: och E: på en portabel hårddisk denna disk förvaras på annan plats än datorn. Det finns möjlighet att göra backup på nätet, jag tycker det känns lite okontrollerbart men jag kan ha fel.

Vill man ha ett backup-program finns ett som heter GK-Backup.